non-alcoholic

KAHVIT


Kahvi on maailman toiseksi juoduin juoma, vain vettä kulutetaan enemmän. Suomalaiset juovat maailman eniten kahvia henkilöä kohden (n. 10 kg/vuosi). Kaksi yleisintä kahvilajia ovat coffea arabica ja coffea robusta. Etiopiasta kotoisin olevaa coffea arabicaa pidetään parhaana kahvilajina. Sitä tuotetaan 70-80 % kaikesta maailman kahvista.

Espresso
Espresso on lyhyt ja voimakas juoma, joka tarjoillaan espressokupista.
Espresso ja siihen perustuvat erikoiskahvijuomat kuten Cappuccino ja Cafe Latte ovat vakiinnuttaneet asemansa osana suomalaista kahvikulttuuria. Juomia nautitaan kahviloiden lisäksi myös kotona valmistettuna.
Vahvoja kahveja on valmistettu koko kahvin historian ajan, mutta espressolaitteen keksiminen mullisti valmistustekniikan ja paransi juoman makua niin paljon, että sille tarvittiin uusi nimi – espresso. Espressoa ei voi tehdä ilman erillistä espressokeitintä tai mutteripannua

 Cappuccino 
Cappuccino on voimakas maitokahvi, jossa espressokahvin päälle on kaadettu maitoa ja maitovaahtoa.  Kotimaassaan Italiassa cappuccinoa nautitaan vain aamupäivisin esimerkiksi voisarven kera. Cappuccino on nykyisin länsimaisissa kahviloissa suosittu kahvijuoma. Perinteinen cappuccinon määritelmä on kolmasosa espressoa, kolmasosa kuumaa maitoa ja kolmasosa maitovaahtoa . Nykyisin määritelmä on paljon enemmän tulkinnanvarainen. Cappuccino tarjoillaan posliinikupista sekä esteettisistä että käytännöllisistä syistä. Posliinikuppi säilyttää lämmön paremmin kuin esimerkiksi pahvinen kertakäyttökuppi. Kahvin  päällä oleva vaahto toimii eristeenä ja säilyttää lämmön kupissa.
Caffè Latte                                                                                           
Caffè Latte on miedompi, pitkä maitokahvi. Se saadaan kaatamalla tuplaespresson päälle höyrytettyä maitoa ja halutessa hieman vaahtoa. Caffè Latte juodaan korkeista laseista.
           
Lähteet:



KAAKAO

VALMISTUS

Kaakaon valmistus aloitetaan erottamalla ensin siemenet kaakaopuun hedelmistä.
Siemeniä ympäröivän sokeripitoisen hedelmälihan annetaan käydä tarkoitukseen sopivissa koreissa tai laatikoissa.
Käymisen aikana kaakaon aromi ja maku kehittyvät.
Sen jälkeen siemenet kuivataan àNäin saadaan kaakaopapu.
Paahdetuista kaakaopavuista saadaan murskaamalla kaakaorouhetta ja hienommaksi jauhamalla kaakaomassaa.
Kaakaojauhetta saadaan puristetusta kaakaopavusta jäljelle jääneestä kaakaopuristekakusta jauhamalla.

KAAKAOPUU

Theobroma cocos
Kotoisin Amazonjoen laaksosta
Tunnetuin lajike forastero
Yksi puu tuottaa viljelmillä 1-2,5kg papuja vuodessa

KAAKAON HISTORIAA

Mayat valmistivat suklaajuomaa kaakaohedelmän siemenistä jo 2500 vuotta sitten.
Kaakaota pidettiin suuressa arvossa ja sitä onkin kutsuttu jumalten juomaksi.
Mayojen ja asteekkien keskuudessa suklaajuoma kuului eliitille. Sitä saivat nauttia ainoastaan kuninkaalliset, aateliset kauppiaat ja arvostetut sotilaat.
Eurooppaan kaakao saapui Kolumbuksen ja Cortesin mukana 1500-luvulla
Suomeen vasta 1700-luvun puolivälissä

KAAKAOVALMISTEITA:

Kaakaopapu
Kaakaopuun siemen
Sisältää n.53% rasvaa, 42% rasvatonta kuiva-ainetta, loput 5% on vettä.
Suklaan raaka-aineena käytettävän kaakaopavun tulee olla puhdas vieraista hajuista, mauista ja esineistä

Kaakaorouhe
Paahdetuista pavuista saatu tuote
Pavut on ennen rouhimista erotettava kuorista niin hyvin kuin mahdollista

Kaakaomassa
Paahdetuista kaakaorouheista mekaanisesti hienontamalla saatu tuote.
Valmistuksen yhteydessä rouheesta ei saa poistaa, eikä siihen saa lisätä mitään.
Kaakaomassa on sokerin ja kaakaovoin ohella suklaanvalmistuksen pääraaka-aine.

Kaakaovoi
Kaakaopapujen sisältämää rasvaa, joka on saatu joko puristamalla tai uuttamalla.
Kaakaovoi toimitetaan tuottajille joko kiinteässä muodossa harkkoina tai sulana säiliöautolla.

Kaakaojauhe
Mekaanisesti jauheeksi muutettu kaakaopuristekakku, joka on jäänyt jäljelle puristettaessa kaakaomassasta mekaanisesti kaakaovoita.
Mikäli sanaa kaakaojauhe käytetään, täytyy tuotteessa olla vähintään 20% kaakaovoita, kuiva-aineista laskettuna.
Mm. O’boy, Nestle, Reilu Kauppa, Van Houten, Fazer