cooking

Ruokalajeja ja selityksiä:

Blinejä, mätiä, smetanaa, sipulia
Blinit: venäjältä lähtöisin olevat tattariohukaiset, Mäti: naaraskalojen tuottamaa munamassaa  Smetana: hapatettua kermaa       G |(VL)
Unkarilainen gulassikeitto
 Tunnettu unkarilainen väriltään punaruskea keitto, jossa lihana käytetään nautaa tai vasikkaa. Muita raaka-aineita ovat paprika ja valkosipuli. Keitossa on voimakas kuminan maku.       G |M| L
Lohiseljanka
 Venäläinen kirkaslieminen  lohikeitto. Pääraaka-aineina selleriä, valkosipulia ja tomaattia.       G |(VL)
Minestronekeitto
 Tunnettu italialainen keitto, jossa raaka-aineina paljon kasviksia (porkkana, palsternakka, sipuli, valkosipuli, tomaatti(pyrettä), herneitä tai papuja) sekä spagettia tai vermiselliä        G |M| L
Höyrytettyä kuhaa, hollandaisekastiketta, tilliperunaa
 Veden höyryllä kypsennettyä kalaa (kuhaa). Hollandaisekastike: vaalea emulsiokastike, joka valmistetaan vedestä, etikasta, sitruunamehusta,  ja runsaasta voista. Tilliperunat: keitettyjä pieniä perunoita, joissa hienonnettua tilliä ja voita       G |(VL)
Haudutettua lohta ja tillikastiketta
 Hauduttaminen: Lohen kypsentämistä kuumassa kalaliemessä. Tillikastike: Kermainen kastike, jossa raaka-aineina kalalientä, kermaa, vehnäjauhoja ja tilliä      (VL)
Pariloitua lohta salaattipedillä, ranskalaista viinietikkakastiketta
Lohi on ohuelti öljytty ja pariloitu (ilman rasvaa) paistinpannussa tai parilassa, lisäkkeeksi salaattia hienosti aseteltuna lautaselle.   Ranskalainen viinietikkakastike: neitsytoliiviöljyä, punaviinietikkaa ja salottisipulia    G|(VL)
Pariloitua siikaa ja tartarkastiketta
Parilointi: siika öljytään ohuesti ja kypsennetään nopeasti kuumassa paistinpannussa tai parilassa. Tartarkastike: kypsästä kananmunasta, sipulista, tillistä ja ruohosipulista valmistettu kastike       G |(VL)
Coq au vin
 Punaviinikastikkeessa keitetty nuori kukko. Kastikkeeseen kuuluu tomaattia, valkosipulia, pekonia ja hillosipulia.       (VL)
Chicken Gordon Bleu
 Täysleivitetty broileritasku, jonka välissä savukinkkua ja juustoa       (VL)
Punaherukkasorbetti
 Sorbetti valmistetaan mehusta tai marjasta, sokerista ja esimerkiksi viinistä. Sorbetti jäädytetään jäätelökoneessa.        G |M| L
Stroganoff
 Venäläinen suurustettu kastike-liharuoka, tehdään parhaiten paistilihasta. Mausteina vähintään suolaa ja mustapippuria.      
Chili con carne pilahviriisin kera
Useita eri chililaatuja lihan(jauheliha) kera. Mausteina oreganoa, mustapippuria ja suolaa. Lisäkkeeksi pilahviriisiä eli maukkaampaa lisäkeriisiä. Riisin sekaan on lisätty sipulia, porkkanaa, mausteita yms.       G |M| L
Burgundilaista lihahöystöä
Punaviinillä ryyditetty klassinen ranskalainen höystö. Samantapainen valmistustapa kuin Coq au vin.
Sisältää mm. sieniä    M| L
Chop Suey keitetyn Jasminriisin kera
 Amerikankiinalainen ruoka, pannulla kypsennettyä lihaa, kanaa tai katkarapuja sekä kasviksia suurustetussa kastikkeessa. Jasminriisi: keskipitkäjyväinen aromaattinen riisilajike       G |M| L
Paistettua maksaa Ataman
Naudan maksaa pannulla paistettuna. Ataman on lämmin kastike, joka sisältää paprikaa, smetanaa, suolakurkkuja ja valkosipulia. Paistaminen: lämpökäsittelyä, jossa ruskistettu maksa saadaan kypsäksi       G |M
Paahtopaistia, piparjuurikastiketta ja Yorkshiren vanukasta
 Paahtopaisti on naudan sisä- tai paahtopaistia. Tarjoillaan rose tai puolikypsänä. Lisäkkeinä: Piparjuurikastike: kylmää kermaa, jossa piparjuurta ja viinietikkaa. Yorkshiren vanukas: vehnäjauhoista, kananmunasta ja maidosta valmistettu suolainen vanukas       (VL)
Linnapastia ja Hasselbackan perunoita
 Naudan sisä- tai ulkopaistia ja uunissa kypsytettyjä perunoita, joiden päälle on ripoteltu öljyä, mausteita, korppujauhoa ja juustoraastetta       (VL)
Paahdettua naudan ulkofileetä, leipurin perunoita, ratatouille
 Paahtaminen: kypsennysmenetelmä jossa ei käytetä rasvaa/voita/öljyä. Raaka-aine on suoraan kosketuksessa lämpösäteilyyn. Leipurin perunat: Raakoja perunaviipaleita kypsennetään pannussa sipulin kera. Seos laitetaan vuokaan ja kostukkeeksi tummaa lihalientä. Kypsennetään uunissa. Ratatouille eli ranskalaista kasvismuhennosta, jossa on tomaattia, sipulia, kesäkurpitsaa ja munakoisoa       G | L
Pannupihvi
 Paksu, yleisimmin sika-nauta jauhelihasta valmistettu pihvi       G |(M| L)
Lindströminpihvi
 Jauhelihapihvi, jossa on lisäksi punajuurta (ja suolakurkkua)       G |(VL) 
Wieninleike
Ohut vasikan ulkofileeleike (mahdollista valmistaa myös porsaanlihasta)      G |(VL)
Sveitsinleike
 Vasikantasku kinkulla ja juustolla täytettynä       G |(VL)
Metsästäjänleike
 Vasikanleike sienikastikkeen kera.      
Havajinleike
Yleensä porsaan ulkofileestä tehtävä leike jonka päällä on ananasrengas       G |(VL)
Lehtipihvi, punaviinivoita, valkosipuliperunoita
Ohueksi nuijittua porsaan tai naudan fileetä, punaviinillä höystettyä voita ja uunissa kypsennettyjä perunaviipaleita, joissa reilusti valkosipulia.       G |(VL)
Esimerkkivastaus:
Pariloitu vasikanleike béarnaise
 Valmistusmenetelmä: Parilointi; vasikanleike öljytään ohuesti ja kypsennetään nopeasti kuumassa paistinpannussa tai parilassa. Béarnaise: voikastike, joka valmistetaan kypsentämällä keltuaiset ja mausteliemi ja lisäämällä kuuma voisula hitaasti joukkoon. Makua antamassa sipulia, valkoviiniä, rakuunaviinietikkaa, rakuunaa ja persiljaa.       G |(VL)
 Porsaanselyksiä suolakurkku-tillikastikkeessa, röstiperunaa
Porsaan sisäfileetä, Röstiperunat: Paistettua perunamassaa       G |(VL)
Entrecôte, punaviinikastiketta ja valkosipuliperunoita
Enterecôte: naudan sisäfileepihvi . Punaviinillä höystettyä kastiketta Valkosipuliperunat: uunissa kypsennettyjä perunaviipaleita kerman kera, joissa reilusti valkosipulia.  
Pekonisilavoitu Tournedos, madeirakastiketta, olkiperunoita
Silavointi: lihan sisään pistetään pekonisuikaleita tai kypsennettävä pinta peitetään pekonilla. Silava estää ruokaa kuivumasta ja maustaa sekä mehevöittää sen. Tournedos: naudan sisäfileen keskiosasta valmistettu keskipaksu pihvi Madeirakastike: ruskea suurustettu kastike, jossa tilkka madeiraa (viiniä). Olkiperunat: pannussa kypsennettyjä ohuita suolattuja perunasuikaleita.       (VL)
Konjakkimarinoitu Chateaubriand, Choronkastiketta, duchesseperunaa
Konjakkimarinointi: lihan pitämistä konjakissa, josta se imee makuja itseensä ja samalla osittain mureutuu. Chateaubriand: naudan sisäfileen keskiosasta valmistettu keskipaksu pihvi. Choronkastike: emulsiokastike, joka  valmistetaan keittämällä punaviiniä, etikkaa, hienonnettua sipulia, tomaattisosetta ja rakuunan varsia. Duchesseperuna: perunasose, joka on laitettu lopuksi uuniin pintaväriä antamaan.  G |(VL)
Vaniljapannacotta
"Keitettyä kermaa", jossa vaniljan makua       G |(VL)
Creme brulee
 Makea jälkiruoka, joka on hyydytetty kananmunalla       G |(VL)
Paahtovanukas, Crème caramel
Makea jälkiruoka, joka on hyydytetty kananmunalla, päällä karamelisoitua sokeria.        G |(VL)
Vadelmabavaroise
Kylmä kermavanukas. Valmistetaan munankeltuaisista, sokerista ja kermasta, hyydytetään liivatteella ja maustetaan liköörillä ja tässä tapauksessa myös vadelmalla.       G |(VL)
Suklaajäädyke, parfait
 Jäädytetty makea jälkiruoka, joka valmistetaan munankeltuaisista, sokerista, likööristä kuohukermasta ja makuaineesta suklaasta       G
Grepes Suzette
Liekitetyt ranskalaiset tattarijauhoista tehdyt appelsiiniohukaiset
Sabayonkastikkeella kuorrutettuja hedelmiä
Sabayon kastike on viinivaahtokastiketta, joka tarjoillaan hedelmien kera       G |M| L
Huom!
  •  Jos erityisruokavaliomerkki on sulkeissa: esim. (VL) tarkoittaa että ruoassa voidaan käyttää vähälaktoositonta maitotuotetta, jos halutaan.