YLEISTÄ REUMASAIRAUKSISTA
Reumatauteihin kuuluvat tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan häiriöt ja sairaustilat. Ne voivat olla hyvin erilaisia oireiltaan ja vaikutuksiltaan, ja myös niiden aiheuttama hoidon tarve vaihtelee. Reumatautien kolme pääryhmää ovat tulehdukselliset, degeneratiiviset ja pehmytkudosten reumasairaudet.
Reuman hoitoon käytetään useanlaisia lääkkeitä, kuten klorokiini, hydroksiklorokiini, leflunomidi, metotreksaatti, siklosporiini ja sulfasalatsiini. Lisäksi käytetään kortisonihoitoa, tulehduskipulääkkeitä, pistos- ja annoskultahoitoja sekä ns. biologisia reumalääkkeitä.
Erityisesti nivelreuma aiheuttaa erilaisia liikuntarajoituksia.
reumataudit & ruokavalio
Ravinnolla on todettu olevan vaikutusta etenkin kivun syntyyn ja kokemiseen. On myös mahdollista, että ravinnolla on vaikutusta reumatautien sairastumisriskiin ja taudin kulkuun. Selvemmin näin on tulehdusten aiheuttamissa kivuissa. Terveellinen ruokavalio on edullinen elimistön taistellessa reumaattista tulehdusta vastaan, joten erityisesti nivelreumaa sairastavien kannattaa kiinnittää huomiota ravitsemukseensa. Nivelreumassa ylipainoa kertyy herkästi, kun taudin pahin aktiivisuus on laantunut.
ravitsemukseen pitää kiinnittää huomiota
Ravinto vaikuttaa monella tavoin suoliston toimintaan ja myös aineenvaihduntaan. Tietyt ravintotekijät voivat toimia lääkeaineiden tavoin. Ravitsemukseen perustuvat menetelmät sopivat muun hoidon täydennykseksi lähes kenelle tahansa. Joidenkin ruoka-aineiden vaikutus on myös negatiivinen reuman hoidon kannalta. Reumasairauksien hoidoksi on tarjottu myös monia uskonnollisiksi tai yksityisajattelijoiden tuotteiksi katsottavia ruokavalioita
ruoka-aineet ja reuma
Lisäämällä kuitua sisältäviä ruoka-aineita ruokavalioon voidaan vaikuttaa suoliston bakteerikantaan edullisesti. Maitohappobakteereilla on myös todettu terveyttä edistäviä vaikutuksia suolistossa, jopa reumasairauden rauhoittumistakin. Kasvisvoittoisen ruokavaliolla on oireita lieventävä vaikutus reumasairauksissa, joka voi ainakin osittain perustua suoliston bakteerikannan muutoksiin. Myös paasto lievittää niveltulehduksen oireita: kipua, turvotusta ja aamujäykkyyttä. Täydellistä paastoa ei voi kuitenkaan jatkaa pitkään ja oireet palaavat nopeasti paaston jälkeen. Pajunkuoriuutteella voitelemalla tai sitä nauttimalla on reumaattisia kipuja lievitetty ehkä jo vuosituhansien ajan. Ruoan rasvahappokoostumus voi joskus johtaa kipu- ja tulehdusoireiden lisääntymiseen joten joidenkin potilaiden oireet voivat pahentua runsaan liharuoan jälkeen. Eniten havaintoja on punaisen lihan haitoista.
ateriaesimerkkejä reumapotilaalle
Aamiainen
• Puuroa
• Marjoja
• Ruisleipä, jonka päällä levitettä, lehtisalaattia ja tomaattia
• Teetä
Lounas
• Salaattia (esim. tomaattia, kurkkua, jääsalaattia)
• Broileri-kasviswokki, jossa paprikaa, parsakaalia, porkkanaa, sipulia ja herkkusieniä
• Lasi maitoa
• Ruisleipä
Päiväkahvi
• Kuppi kahvia
• Omena
NOUTOPÖYTÄ
Noutopöytä on yleisin tapa tarjota ruokaa erityisesti suurissa juhlissa. Sopii hyvin tilaisuuksiin, joissa vieraiden lukumäärää ei tiedetä ja he tulevat eri aikoihin. Noutopöydästä saa valita itse mieluista syötävää. Pidä huoli, että pöytä on mahdollisuus kiertää myötäpäivään. Nyrkkisääntö: jos vieraita on alle 30, aloituspisteitä tarvitaan vain yksi. Aseta noutopöytä keskeiselle paikalle, josta jokaisen on helppo hakea ruokaa.
NOUTOPÖYDÄN KATTAUS
· Laita liina tarvittaessa kaunistamaan pöytää
· Kata lautaset ja ruokailuvälineet pöydän aloituspisteeseen
· Voit halutessasi koristella pöytää tilaisuuden teeman mukaan esim. kukilla
RUOKANOUTOPÖYTÄ
Aseta ruoat tarjolle nauttimisjärjestyksessä
· kylmät kalaruoat ja perunat
· kylmät kasvis- ja liharuoat
· lämpimät ruoat
Varaa juomille mieluiten oma pöytä tai aseta ne pöydän päähän.
KAHVINOUTOPÖYTÄ
Tarjottavien järjestys:
· naposteltavat yms. (mahdollisesti kakku)
· juomat (kahvi, tee, mehu)
MAKSUVÄLINEET – LUOTTOKORTIT & VALUUTTA
PÖYTÄTAVAT
- ennen ruokailua muista pestä kätesi!
- istuudu pöytään aina samaan aikaan toisten kanssa
- juhlapöydässä istuudu sinulle osoitetulle paikalle
- levitä lautasliina syliisi
- haarukka vasemmassa ja veitsi oikeassa kädessä
- ota ruokaa vain sen verran, mitä jaksat syödä
-ala syömään ruokalajia yhtä aikaa muiden kanssa
- maista kaikkea, mitä sinulle tarjotaan
- älä puhu ruoka suussa
- juo kun suu on tyhjä
- pidä jalallista lasia jalasta kiinni
- jos et ylety ottamaan ruokaa, pyydä toisia ojentamaan , äläkä kurottele
- kaada itsellesi juotavaa vasta sen jälkeen kun olet täyttänyt vierustoveriesi lasit
- keskustele pöydässä mukavista asioista, älä puhu rivoja
- leikkaa ruokaa veitsellä, laita ruoka suuhun haarukalla
- älä nojaile pöytään kyynärpäilläsi
- kun olet lopettanut syömisen jätä käytetty lautasliina taitettuna pöydälle lautasen viereen ja ruokailuvälineet vierekkäin kello viiden kohtaan lautaselle
- älä nouse pöydästä ennen muita
- työnnä tuoli paikoilleen pöydän alle
-lopuksi kiitä hyvästä ateriasta sekä seurasta!
LÄHTEET:
- Sonja ja Eevi
HYGIENIAOSAAMINEN
Elintarvikehygienialla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joiden avulla voidaan varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus pellolta pöytään asti, sekä toimenpiteitä ja edellytyksiä, jotka ovat tarpeen elintarvikkeisiin liittyvien vaarojen hallitsemiseksi ja sen varmistamiseksi, että elintarvikkeet sopivat ihmisten ravinnoksi. Elintarvikehygieeninen osaaminen on elintarvikealan toimijoita ja työntekijöitä koskeva lakisääteinen velvoite.
Elintarvikelain mukaan niiden elintarviketyöntekijöiden, joiden tehtäviin sisältyy erityisiä elintarvikehygieenisiä riskejä, tulee osoittaa elintarvikehygieeninen osaamisensa Eviran mallin mukaisella osaamistodistuksella (hygieniapassilla)
TYÖASUN VAATIMUKSET:
Työasua tarvitsevat erityisesti elintarvikkeita käsittelevät työntekijät. Työasu on ainoastaan työpaikalla käytettävä puku. Vain tarjoilijat voivat käyttää pukua myös työmatkalla. Työasuun kuuluu yksinomaan työpaikalla käytettävät työ- ja suojavaatteet, suojaesiliinaa, hihansuojuksia ja päähinettä.
Pakkaamattomia helposti pilaantuvia/pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevän henkilön suojavaatteen tulee olla hihallinen ja peittää kaikki alla olevat vaatteet. Suojavaatteeksi soveltuu riittävän pitkä, työtason alapuolelle ulottuva työtakki ja työhousut. Kertakäyttökäsineitä käytetään suojaamaan pakkaamatonta elintarviketta käsissä, sillä se voi sisältää haitallisia mikrobeja. Kertakäyttökäsineitä on syytä vaihtaa vähintään aina silloin, jos käsineillä on koskettu likaisia pintoja, työvälineitä, rahaa tai muuta vastaavaa.
Työasun tulee olla aina puhdas ja valmistettu helposti pestävästä materiaalista. Työasun tulee olla väriltään vaalea, jotta siitä näkyy helposti liat.
Päähine
Täysin hiukset peittävää päähinettä tulee käyttää elintarvikkeiden tuotantolaitoksissa, ravintolakeittiöissä, kioskeissa, elintarvikemyymälöissä ja missä tahansa muussa paikassa, jossa käsitellään pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Päähine voi olla myssy, lakki, liina, hilkka tai muu vastaava. Tärkeintä on, että päähine peittää hiukset kokonaan, myös otsa- ja niskahiukset, ja estää hiusten pääsyn elintarvikkeisiin. Myös päähineen tulee olla puhdas, mieluiten vaalea ja helposti pestävää materiaalia
Jalkineet
Työjalkineiksi suositellaan käytettäväksi erillisiä, vain työpaikalla pidettäviä jalkineita. Jalkineiden tulee olla puhtaat ja ehjät. Työjalkineita on tulee käyttää vain niissä tiloissa, joissa työskentely tapahtuu.
LÄHTEET:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/henkilokohtainen_hygienia/
http://moodle.pirko.fi/moodle19/moodle/course/view.php?id=1157
INFOA PAM:IN SIVUILTA
1. Kenen liitto PAM on?PAM on palvelualojen ammattiliitto
2. Mikä on koeaika ja kuinka kauan se kestää?Työntekijä ja työnantaja voivat sopia työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Koeajan tarkoituksena on selvittää, vastaako tehty työsopimus etukäteisodotuksia. Koeajasta ja sen kestosta on sovittava työsopimuksessa. Koeajan pituus voi olla enintään neljä kuukautta. Lyhyemmissä kuin kahdeksan kuukautta kestävissä määräaikaisissa työsopimuksissa, koeajan pituudeksi voidaan sopia enintään puolet työsopimuksen kestoajasta. Koeaika alkaa työnteon aloittamisesta.Koeaikana työsopimus voidaan molemmin puolin päättää välittömin vaikutuksin ilman irtisanomisaikaa. Koeaikapurkua ei kuitenkaan saa tehdä koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.
3. Mitä hyötyä sinulle on koeajasta?Voi purkaa työsopimuksen halutessani koeaikana ilman irtisanomisaikaa.
4. Paljonko harjoittelijalle maksetaan palkkaa?Harjoittelijan palkka on 85 % kunkin ammatin alimman vaativuusryhmän 1. vuoden palkasta kussakin kuntien kalleusluokassa.
5. Kuinka paljon on säännöllinen työaika ravintola-alalla?111 tuntia kolmessa viikossa
6. Mitä tarkoittaa JP -päivä? (juhla- ja pyhäpäivä)Jos työntekijä on työssä sellaisella viikolla, jolla on loppiainen, pitkäperjantai, vapunpäivä, helatorstai, juhannuspäivä, itsenäisyyspäivä, jouluaatto tai joulupäivä, ansaitsee hän palkallisen vapaapäivän. JP -vapaan ansaitseminen edellyttää vähintään yhden kuukauden kestänyttä työsuhdetta ennen juhla- ja pyhäpäivää.
7. Mikä on ylityötä ravintola-alalla?Ylityötä on se työ, jota tehdään kolmen viikon jaksossa 120 työtunnin jälkeen
8. Mikä on lomanmääräytymisvuosi?Vuosiloma ansaitaan lomanmääräytymisvuoden aikana eli 1.4.–31.3.Lomaa ansaitaan täysiltä lomanmääräytymiskuukausilta. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on kalenterikuukausi, jonka aikanaA. työntekijä on ollut työssä vähintään 14 päivänä B. työntekijä on ollut työssä vähintään 35 tuntia.
9. Ansaitaanko kesätöistä vuosilomaa?Kun työntekijä on alle vuoden töissä (kesätyöt), niin vuosilomaa kertyy 2 arkipäivää/kk.
10. Paljonko on tuntipalkkasi, kun valmistuttuasi menet Tampereella tarjoilijan tehtäviin A –oikeuksin varustettuun ravintolaan?10,40€
11. Milloin maksetaan iltalisä? Paljonko?Iltatyölisä maksetaan klo 18–24 välillä ja se on 1,01 €/t
12. Milloin maksetaan yölisä? Paljonko?Yötyölisä maksetaan klo 24–06 välillä ja se on 1,97 €/t
13. Mitä tarkoittaa, jos työvuorolistassasi on X- ja V – merkinnät?Viisi työpäivää sisältävää viikkoa kohden ansaitaan kaksi vapaapäivää, joista toinen on vähintään 30 tunnin pituinen viikkolepopäivä V ja toinen vähintään 24 tunnin pituinen lisävapaapäivä X.
1. Kenen liitto PAM on?
PAM on palvelualojen ammattiliitto
2. Mikä on koeaika ja kuinka kauan se kestää?
Työntekijä ja työnantaja voivat sopia työsuhteen alkuun sijoittuvasta koeajasta. Koeajan tarkoituksena on selvittää, vastaako tehty työsopimus etukäteisodotuksia. Koeajasta ja sen kestosta on sovittava työsopimuksessa.
Koeajan pituus voi olla enintään neljä kuukautta. Lyhyemmissä kuin kahdeksan kuukautta kestävissä määräaikaisissa työsopimuksissa, koeajan pituudeksi voidaan sopia enintään puolet työsopimuksen kestoajasta. Koeaika alkaa työnteon aloittamisesta.
Koeaikana työsopimus voidaan molemmin puolin päättää välittömin vaikutuksin ilman irtisanomisaikaa. Koeaikapurkua ei kuitenkaan saa tehdä koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.
3. Mitä hyötyä sinulle on koeajasta?
Voi purkaa työsopimuksen halutessani koeaikana ilman irtisanomisaikaa.
4. Paljonko harjoittelijalle maksetaan palkkaa?
Harjoittelijan palkka on 85 % kunkin ammatin alimman vaativuusryhmän 1. vuoden palkasta kussakin kuntien kalleusluokassa.
5. Kuinka paljon on säännöllinen työaika ravintola-alalla?
111 tuntia kolmessa viikossa
6. Mitä tarkoittaa JP -päivä? (juhla- ja pyhäpäivä)
Jos työntekijä on työssä sellaisella viikolla, jolla on loppiainen, pitkäperjantai, vapunpäivä, helatorstai, juhannuspäivä, itsenäisyyspäivä, jouluaatto tai joulupäivä, ansaitsee hän palkallisen vapaapäivän. JP -vapaan ansaitseminen edellyttää vähintään yhden kuukauden kestänyttä työsuhdetta ennen juhla- ja pyhäpäivää.
7. Mikä on ylityötä ravintola-alalla?
Ylityötä on se työ, jota tehdään kolmen viikon jaksossa 120 työtunnin jälkeen
8. Mikä on lomanmääräytymisvuosi?
Vuosiloma ansaitaan lomanmääräytymisvuoden aikana eli 1.4.–31.3.
Lomaa ansaitaan täysiltä lomanmääräytymiskuukausilta. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on kalenterikuukausi, jonka aikana
A. työntekijä on ollut työssä vähintään 14 päivänä
B. työntekijä on ollut työssä vähintään 35 tuntia.
9. Ansaitaanko kesätöistä vuosilomaa?
Kun työntekijä on alle vuoden töissä (kesätyöt), niin vuosilomaa kertyy 2 arkipäivää/kk.
10. Paljonko on tuntipalkkasi, kun valmistuttuasi menet Tampereella tarjoilijan tehtäviin A –oikeuksin varustettuun ravintolaan?
10,40€
11. Milloin maksetaan iltalisä? Paljonko?
Iltatyölisä maksetaan klo 18–24 välillä ja se on 1,01 €/t
12. Milloin maksetaan yölisä? Paljonko?
Yötyölisä maksetaan klo 24–06 välillä ja se on 1,97 €/t
13. Mitä tarkoittaa, jos työvuorolistassasi on X- ja V – merkinnät?
Viisi työpäivää sisältävää viikkoa kohden ansaitaan kaksi vapaapäivää, joista toinen on vähintään 30 tunnin pituinen viikkolepopäivä V ja toinen vähintään 24 tunnin pituinen lisävapaapäivä X.